A málnakrém Ötvös Zsuzsanna Kreatív desszert iskola című könyvéből van (érdemes beszerezni, én még csak ezt az egy receptet készítettem el, de a legjobb krémreceptet itt találtam). Nagyon szeretem, hogy lágy krémet kaptam.
Hozzávalók, elkészítés:
1. Kekszalap
100 g édes kekszmorzsa (pl. mézes kekszből)
35 g olvasztott vaj
1 kk méz (elhagyható)
A kekszet daráljuk le, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk a formába, és hagyjuk hűtőben pihenni.
2. Eper mousse:
250 g eperpüré (leturmixolt, szűrőn átpasszírozott eper)
10 g citromlé
7 g (3,5 lap) zselatin
43 g cukor
21 g víz
32 g tojásfehérje
125 g habtejszín
10 g citromlé
7 g (3,5 lap) zselatin
43 g cukor
21 g víz
32 g tojásfehérje
125 g habtejszín
A zselatint hideg vízben beáztatjuk. Az eperpürét a citromlével felforraljuk, majd beletesszük a kicsavart zselatinlapokat, elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
A cukrot a vízbe tesszük, 120 fokig melegítjük. Amikor 85 fokra melegszik, elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét. Amikor ez utóbbi elkészül, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. Ezt a gépi habverést egészen addig folytatjuk, amíg a hab ki nem hül.
Óvatosan összekeverjük a habot az eperkrémmel.
A tejszínt is habosra verjük, és hozzáforgatjuk a krémhez, majd tölthetjük is a tortába.
3. Eperzselé
65 g eperpüré
9 g cukor
2 g (1 lap) zselatin
Az eperpürét és a cukrot felforraljuk, majd levesszük a főzőlapról. Beleteszünk 2 lap beáztatott majd kicsavart zselatinlapot, kicsit hűtjük, és a tortára öntjük.
A cukrot a vízbe tesszük, 120 fokig melegítjük. Amikor 85 fokra melegszik, elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét. Amikor ez utóbbi elkészül, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. Ezt a gépi habverést egészen addig folytatjuk, amíg a hab ki nem hül.
Óvatosan összekeverjük a habot az eperkrémmel.
A tejszínt is habosra verjük, és hozzáforgatjuk a krémhez, majd tölthetjük is a tortába.
3. Eperzselé
65 g eperpüré
9 g cukor
2 g (1 lap) zselatin
Az eperpürét és a cukrot felforraljuk, majd levesszük a főzőlapról. Beleteszünk 2 lap beáztatott majd kicsavart zselatinlapot, kicsit hűtjük, és a tortára öntjük.
