Gyors bableves (hús nélkül)





























Gyors és egyszerű. 

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 répa
2 fehérrépa
1 babkonzerv
só, bors
fűszerpaprika
füstölt fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
liszt és só a csipetkéhez
majoranna ízlés szerint


Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát egy kis olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a szeletelt répákat, amiket szintén megpirítunk. lehúzzuk a tűzről, és rászórunk kb. 1 kávéskanál fűszerpaprikát és - ha van, - egy fél kávéskanál füstölt fűszerpaprikát. Felengedjük gyorsan vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, borsot.
Amíg fő, 2 evőkanál lisztet egy mélytányérba teszünk, enyhén megsózzuk, és annyi vizet keverünk hozzá, hogy kemény, téphető tésztát kapjunk -nagyon kevés víz kell bele. (Néhányan tojást tesznek a csipetkébe víz helyett, de egyrészt így tanultam a szüleimtől, másrészt nem is akarok olyan sok tésztát.) A gombócból kicsiket csípve elkészítjük a tésztát, amit egy kis liszttel szórunk meg, hogy ne ragadjanak össze a "csipetek".



























Amikor a répa félig megpuhul, beletesszük a leszűrt, lemosott babkonzervet. Belenyomjuk a fokhagymát. Beletesszük a tésztát, és amint megpuhul, rászórunk egy kis majorannát és már tálalhatjuk is.