Méteres kalács


Hozzávalók:
A sima tésztához:
4 tojás (fehérje és sárgája különválasztva)
250 g porcukor
10 ek / 55 g víz
7 ek / 45 g olaj
250 g liszt
1 cs sütőpor

A kakaós tésztához:
4 tojás (fehérje és sárgája különválasztva)
250 g porcukor
10 ek / 55 g víz
7 ek / 45 g olaj
2 ek kakaó
250 g liszt mínusz a kakaó súlya
1 cs sütőpor


A krémhez:
2 cs pudingpor (epres vagy puncsos)
8 dl tej
150 g margarin
160 g porcukor

A mázhoz:

200 g étcsokoládé
4 kk étolaj

Elkészítés:
A formákat kikenünk margarinnal, majd lisztezzük őket.


Először a sima tésztát készítjük el. A tojások sárgáját kézi mixerrel jól kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a meleg vizet és az étolajat, a sütőporral elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük. Végül a habosra felvert tojásfehérjét is hozzáforgatjuk (3 részletben). A kakaós tészta kimérésekor a kakaón kívül felhasználom az őzgerincforma kilisztezéséhez használt maradék lisztet is (összesen legyen 250 g). A kakaós tésztát a másik formába töltjük.  
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Alulra teszünk egy tepsit negyedig vízzel. 55-60 percig sütjük. 

Sütés után a tésztát rácson hűlni hagyjuk. A felpúposodott részét levágjuk, hogy minden szelet egyforma magas legyen.

A krémhez cukor nélkül elkészítjük a pudingokat, majd hűtjük. A margarint habosítjuk a cukorral, majd a pudinghoz keverünk.
A tésztákat szeletekre vágjuk.


Felváltva sorakoztatjuk a hozzávalókat: sárga tészta, puding, barna tészta, puding... amíg el nem fogy. 


Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük az étolajat, majd leöntjük vele a süteményt. Hűtőben pihentetjük, majd következő nap átlagosan szeljük.