Jorgosz kifli


Még gyerekkoromban hallotuk a receptet a tv-ben. Ha jól emlékszem, valami olyasmit mondtak, hogy nemcsak finom, és sokáig eláll, de kevésbé is leszünk tőle pattanásosak, mint mástól. Tinikoromban rengetegszer csináltam, de 5-6 órába telt, így leszoktam róla. Most újrapróbáltam, a fogadtatástól függ, mikor lesz legközelebb. Elfeleztem az adagot, szerintem 4 főnek ennyi is elég lesz. Érdemes több adag kiflit a tepsire helyezni, és csak utána indítani a sütőt, így gyorsabb lesz a folyamat.

Hozzávalók:
500 g liszt
250 g margarin
1,5 dl tejföl
25 g élesztő
15 g só (negyed maréknyi szerepelt a receptben, 10 grammal kezdtem, de az kevés)
sós tojás a kenéshez

Elkészítés:
A hozzávalókat kigadasztjuk. 20 perc után kissé átgyúrjuk. Egy fedővel rendelkező műanyag edényben kelesztjük (kb. egy órán keresztül). Kicsit másabb az állaga, mint a megszokott tésztáknak, de természetesen így is hat az élesztő.


Az eredeti recept szerint 25 golyót készítünk a tésztából. 10 pecig folpack vagy konyharuha alatt hagyjuk kelni, majd, majd kilapítjuk, és 8 szeletre vágjuk. Apró kifliket tekerünk fel, majd sós tojással lekenjük. Én teszt jelleggel összegyúrtam az utolsó 3 gombócot, és azt vágtam 8 felé - a nagy kiflik is szépen átsültek, kevesebb velük a vesződség. Igaz, így már nem falatnyi kifliket kapunk, de egy túrához pl. valószínű, hogy nagyobb kifliket készítek, a tésztákat 25 helyett 8. majd újabb 8 részre osztva.