Palóc leves

 


Hozzávalók:
1 ek olaj vagy kókuszolaj
1 közepes vöröshagyma
1 kisebb tv paprika
1 paradicsom
só, bors
400-500 g lapocka kockára vágva
fűszerpaprika
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
1 babérlevél
400 g sárgahüvelyű zöldbab
2 burgonya 
2 dl 20%-os főzőtejszín 
2 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint petrezselyem

Elkészítés:
A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, és a paradicsomot. Amikor megpuhultak, hozzátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, megpirítjuk.
Hozzáadjunk ízlés szerint fűszerpaprikát, majd egy kis pirítás után forró vízzel felöntjük, és egy babérlevelet dobunk a vízbe.
Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a felszeleletelt répákat, majd kb. 10 perc múlva a babot és az apró kockára vágott burgonyát is. Belenyomunk a fokhagymát. Ha minden megpuhult, hozzáöntjük a főzőtejszínt (én nem teszek hozzá lisztet, a tejszíntől jó sűrű és krémes lesz), és megszórjuk petrezselyemmel.