Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
50 g porcukor
100 g margarin
150 g liszt
20 g tojássárgája (1 nagyobb tojás sárgája)
fél citrom reszelt héja
A piskótához:
3 db egész tojás
60 g kristálycukor
55 g liszt
5 g kakaópor
A töltelékhez:
60 g mazsola
400 g tehéntúró (a krémes a legjobb, azt nem kell áttörni)
fél citrom reszelt héja
160 g porcukor
3 db egész tojás
60 g kristálycukor
55 g liszt
5 g kakaópor
A töltelékhez:
60 g mazsola
400 g tehéntúró (a krémes a legjobb, azt nem kell áttörni)
fél citrom reszelt héja
160 g porcukor
20 g vaníliás cukor
15g zselatin
600 g (ml) tejszín
Az omlós lap kenéséhez:
50 g sárgabarack lekvár
Díszítéshez:
30 g zselatinpor (nekem 10g)
200 g tejszín
15g zselatin
600 g (ml) tejszín
Az omlós lap kenéséhez:
50 g sárgabarack lekvár
Díszítéshez:
30 g zselatinpor (nekem 10g)
200 g tejszín
50 g porcukor
friss gyümölcs
50-50 g pörkölt mogyoró + étcsokoládé vagy 100g mandulaszelet
Elkészítése:
Az omlós tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.
friss gyümölcs
50-50 g pörkölt mogyoró + étcsokoládé vagy 100g mandulaszelet
Elkészítése:
Az omlós tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.
Ez alatt elkészítjük a piskótát: A tojás fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük, a tojássárgáját a cukor 1/3-ával "fehéredésig" keverjük (ez csak világosabb, habosabb sárgájátt jelent). A két tojás részt óvatosan egymásba forgatjuk, majd szitálva hozzá adjuk a lisztes kakaót.
Kerek lapnak kikenjük. Ez annyit jelent, hogy egy sütőpapírra tollal rárajzoljuk a tortaforma belső átmérőjét, majd megfordítjuk a sütőpapírt, és a tésztát eleyengetjük, ügyelve arra, hogy a rajzolt átmérőnél kb 1 centiméterrel kijebb érjen a tészta.
180 °C-os, gőzös sütőben sütjük (egy tepsiben vizet helyezünk a sütő aljába). Az omlós lapból is kerek lapot sütünk 180 °C-os sütőben.
A még meleg linzertésztára ráhelyezzük az összecsukott tortaformát, és a belső felén óvatosan megkarcoljuk egy késsel a tésztát. Levesszük a formát, és a késsel óvatosan levágjuk a felesleget. Ugyanezt tesszük a kakaós tésztával is. (A szélek nagyon finom kóstolók, főleg egy kis baracklekvárral.)
A mazsolát leforrázzuk, és a vízben hagyjuk pihenni. A zselatinra annyi hideg vizet adunk, amit könnyedén felszív (1-2 evőkanálnyit), és félretesszük.
Túrót szitán áttörjük, és citrommal, porcukorral és vaníliás cukorral ízesítjük, kézimixerrel jól összekeverjük. (Nekem nem tűnt elég édesnek, ezért egy kis folyékony édeszítőszert is kevertem hozzá.) Hozzá adjuk a kinyomkodott mazsolát.
A fevert tejszínhabot több részletben hozzákeverjük. A zselatint kb. fél percig mikrózzuk, hogy felmelegedjen, majd hozzáöntjük a túrókrémhez, folyamatos keverés közben.
A fevert tejszínhabot több részletben hozzákeverjük. A zselatint kb. fél percig mikrózzuk, hogy felmelegedjen, majd hozzáöntjük a túrókrémhez, folyamatos keverés közben.
Az omlós lapot tortakarikába helyezzük és megkenjük lekvárral.
Rákenjük a töltelék felét majd ráhelyezzük a piskóta lapot. Erre a töltelék maradék részét kenjük. Hűtőszekrényben, folpackkal letakarva dermesztjük, minimum fél, de inkább egy napig.
A tortát tejszínhabbal körbe kenjük oldalát csokoládé + mogyoró keverékével, vagy mandulaszeletekkel "panírozzuk". Tetejét friss gyümölcsel és tejszínhab rózsákkal díszítjük.