Svájci kifli

A Focus cukrász tanfolyamon készítettük.

Blundel tészta:
500 g liszt
300 g margarin
50 g porcukor
20 g élesztő
10 g só
250 ml tej
40 g tojássárgája

Töltelék:
500 g darált dió
250 g kristály cukor
125 g víz
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
20 g vaníliás cukor
3 g fahéj vagy 1 db egész fahéj

Díszítés:
Forró barackíz
fehér fondant


Elkészítés:

1. Nyersanyagokat előkészítjük, elő tésztát és vajas részt készítünk. (vajas részt csak akkor készítünk ha nem húzó margarint használunk)

2. Vajas részt készítünk a margarin 90%-ának (270 g)és liszt 10%-ának (50 g) felhasználásával. Összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőbe tesszük.

3. A liszt 90%-ának (450 g) és a margarin 10%-ának (30 g) felhasználásával és az összes többi anyagból elő tésztát készítünk. Addig gyúrjuk amíg a tészta elválik az edény falától, sima felületű tésztát kapunk. Fel gömbölyítjük és kereszt alakban bevágjuk a tetejét. Letakarva 20-25 percig pihentetjük.

4. Az elő tésztának négy fület nyújtunk (lóhere alakúra nyújtjuk). Közepére helyezzük a vajas részt, becsomagoljuk, kinyújtjuk és behajtjuk a tésztát. Először szimpla hajtás 90°-al elforgatjuk újra kinyújtjuk és dupla hajtás. Folpackba csomagolva pihentetjük 30 percig hűtőben. Újra kinyújtjuk és egy dupla hajtást készítünk, utána letakarva hűtőben pihentetjük 30 percig.

5. Pihentetés után 10 mm vastagra nyújtjuk és 140 x150 mm széles csíkokra vágjuk. Egyenlő szárú háromszögeket vágunk ki belőle. A tészta alsó szélesebb részére helyezzük a tölteléket. A töltelék súlya a tészta súlyának a 60-70%-a. Az így kapott háromszögnek a szélesebb részénél a sarkokat behajtjuk rá a töltelékre. Az így kapott tésztát feltekerjük figyelve a hármas tekerésre, majd kifli alakúra meghajtjuk. A betöltött tésztákat sütőlemezre helyezzük, lekenjük egész tojással. Kelesztő szekrénybe helyezzük. Kelesztés után újra kenjük tojással és 190 °C enyhén gőzös sütőben sütjük.



6. Sütés után forró barack ízzel lekenjük ecset segítségével, majd fehér fondanttal díszítjük.