Pozsonyi diós kifli


A Focus cukrász tanfolyamon készítettük.

1 db pozsonyi kifli 30 g tésztából és 25 g töltelékből áll.
Ebből a mennyiségből kb. 30 db készül.

Tészta:
500 g liszt
200 g margarin
50 g porcukor
10 g élesztő
10 g só
150 ml tej
20 g tojássárgája

Töltelék:
500 g darált dió
250 g kristálycukor
125 g víz
20 g vaníliás cukor
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
5 g fahéj

Elkészítés:
Kovászt NEM készítünk és NEM is futatjuk fel az élesztőt. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint. A hideg tejet, a tojássárgáját és az élesztőt csomómentesre keverjük. A porcukrot, a sót és az élesztős keveréket a liszthez keverjük. Polpackba csavarjuk, hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. 

Forrázott töltelék:
A vízből, cukorból és az ízesítő anyagokból szirupot készítünk, bele főzzük a diót. Kihűlés után 25-26 g-os darabokra osztjuk.

Pihentetés után a tésztát 30 g-os darabokra osztjuk, felgömbölyítjük és oválisra nyújtjuk. A tészta felső részére tesszük a forrázott dió tölteléket. Szorosan feltekerjük, majd hengereljük, a végeit a kisujjunkkal összenyomjuk közben. Patkó alakúra formázzuk, zsírpapírra helyezzük.



Felületét vékonyan megkenjük tojással (1db egész tojás + 1db tojássárgája) az egész felületét, a sütőpapírig. Hűtőben szárítjuk a tojást a tészta felületére. Ha az első réteg teljesen megszáradt, ismét lekenjük tojással ügyelve arra, hogy mindenhol rendesen le legyen kenve tojással. Újra hűtőben szárítjuk. Enyhén gőzös 180 °C sütőben készre sütjük. A kisült termék felülete szép márványos kell, hogy legyen.