Oroszkrém torta (16 szeletes)



A Focus cukrász tanfolyamon készítettük.


Piskóta felvert:
7 db egész tojás (350 g)
140 g liszt
140 g kristálycukor

Krém:
100 g mazsola
50 g vaníliás pudingpor
500 ml tej
100 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
50 ml rum
600 ml tejszín
30 g zselatinpor

Díszítés:
50 g mazsola vagy cukrozott gyümölcs
100 g durvára darált mandula vagy dió
csokoládé pasztilla

Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzá adjuk a tojássárgáját és óvatosan bele keverjük a lisztet. Ügyelve arra, hogy a masszát ne keverjük le. A kész piskóta masszát 26 cm átmérőjű tortakarikába kenjük és enyhén gőzös sütőben 180 °C – on sütjük.

Sütés után megfordítjuk így hagyjuk kihűlni.

A mazsolát 1 dl vízben fel főzzünk majd leszűrjük és rumos vízben áztatjuk. A zselatint hideg vízben duzzasztjuk végül fel főzzük és hagyjuk kihűlni.

A pudingport kevés tejjel simára keverjük, majd a maradék tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk, hozzá adjuk az oldott pudingport, besűrítjük és kihűtjük.

A piskótakarikát három egyforma részre vágjuk. A tejszínhabot kemény habbá verjük, 1/3 részét félre tesszük díszítésre.

A kihűlt pudingot a rummal simára keverjük és hozzá adjuk a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöt, felvert tejszínhabbal lazítjuk. Óvatosan hozzá adjuk a zselatin oldatot.

A krémmel egyenletesen betöltjük a három részre vágott piskóta karikát, kívülről is körbe kenjük a karikát. Dermesztjük. Tejszínhabbal, mazsolával, cukrozott gyümölccsel és csokoládé pasztillával díszítjük.