Eszterházy torta (16 szeletes)




A Focus cukrász tanfolyamon készítettük.


Eszterházy tészta (Deák felvert):
330 g tojásfehérje
330 g kristálycukor
50 g liszt
250 g darált dió
3 g fahéj
5 g vaníliás cukor

Krém:
50 g liszt
120 g tojássárgája
500 ml tej
150 g kristálycukor
50 g darált dió
10 g vaníliás cukor

50 ml konyak
200 g felvert tejszínhab
15 g zselatinpor + 50 g víz

Máz:
Kb. 60 g fehér fondant 
Étcsokoládé

Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. A lisztet összekeverjük a dióval, a vaníliás cukorral, a fahéjjal. Szilikonos papírral fedett sütőlemezre 5 db 26 cm átmérőjű kerek lapot kenünk ki, 190 °C enyhén gőzös sütőben.

A krémhez a tojássárgáját, a lisztet és kevés tejet sima péppé keverjük. A maradék tejet , a cukrot, a vaníliás cukrot felforraljuk. Amikor felforr az előre elkészített péppel besűrítjük és kész krémmé főzzük. Ha kihűlt simára keverjük, hozzá adjuk a konyakot, a diót. Felverjük kemény habbá verjük a tejszínt. Kiszúrjuk a lapokat. A felvert tejszínhabot hozzá keverjük a diós alap krémhez, és hozzá adjuk a 10% - os zselatin oldatot. A kész krémmel betöltjük a tortát úgy, hogy a legfelső lapot fordítva tesszük rá és nem kenjük le krémmel. Dermesztjük. 
A fondantot közepes fokozaton, közvetlenül (nem gőz felett) melegítjük, kis vízzel higítva, folyékonyra kikeverve (kb. 40-50 fokra). Először olvasztom, utána higítom. Kortyonként adagoljuk a vizet. A teljes mennyiséget ráöntjük a tortára, majd csokival csíkozzuk.kb. 2 ujjnyi szünettel magunk felé húzunk egy hústűt vagy villát, utána fordítsuk el 180 fokkal a tortát, majd ismételjük meg ugyanezt a vonalak között, hogy megkapjuk az Eszterházy mintát. 

Az oldalát darált dióval vagy szeletelt mandulával fedjük be, panírozzuk. Tejszínhab rózsákkal és fel dió szemekkel díszítjük.

Így néz ki frissen felszelve (egy nap pihentetés után szebben szelhető):