Búrkifli




A Focus cukrász tanfolyamon készítettük pár éve.


Tészta:
500 g liszt
500 g margarin
10 g só
10 g ecet
250 g víz

Töltelék:
200 g darált dió
200 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
2 g fahéj
Negyed citrom reszelt héja
300 g tojásfehérje

Elkészítés:

100 g lisztből és 400g margarinból vajas részt készítünk, téglalapra formázzuk és hűtőben dermesztjük (ha húzó margarint használunk, az első sort nem csináljuk meg). 
400 g lisztből és 100 g margarinból és a maradék anyagokból előtésztát készítünk. Felgömbölyítjük, és kereszt alakban bevágjuk. Hagyjuk pihenni legalább 30 percig.

Lóhere alakban kinyújtjuk és közepére helyezzük a vajas részt, becsomagoljuk. Kinyújtjuk 10 mm vastagra és elvégezzük az első hajtást szimpla hajtást. 90 fokkal elforgatjuk a tésztát és a dupla hajtást csináljuk meg. Hűtőben pihentetjük kb. 20 percig. Pihentetés után megismételjük a két hajtást. Újra hűtőben pihentetjük kb. 30 percig. Ezután kinyújtjuk a tésztát 10 mm vastagra.

3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát. 120 mm széles csíkokat vágunk. A tészta csík alsó részére sima csöves nyomó zsákból habos dió tölteléket nyomunk egyenletes vastagságban. A felső részt egésztojással megkenjük és óvatosan feltekerjük. A tészta csíkokat kissé meghúzzuk és egymás mellé helyezzük. Felületüket simára kevert egésztojással megkenjük, 120 mm hosszú darabokra vágjuk, megszórjuk szeletelt dióval, kifli formájúra formázzuk. Sütőlemezre helyezzük, pihentetjük. 190-210 °C-on gőzös sütőtérben sütjük. Sütés után kikészítést nem igényel.