Zsemle öregtésztával

 


Szintén nagy kedvenc, Limarától. Érdemes böngészni a receptjeit, és nagyon szeretem, csak itt előbb megtalálom, amit gyakran sütök tőle. :)

Hozzávalók:

3 dl langyos (ásvány)víz
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő
50 dkg kenyérliszt
1 csipet sikér
1 csipet aszkorbin
2 ek. burgonyapehely
2 tk. só
2 ek. olaj
20 dkg öregtészta

Öregtészta (szintén Limarától):
50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő
A hozzávalókat kidagasztjuk, pár órán át lefedve szobahőmérsékleten pihentetjük. Utána kb. egy hétig eláll a hűtőben. 


A zsemle készítése:
Dagasztógéppel jól kikeverjük a tésztát. Érdemes egy fedővel rendelkező műanyag tálba tenni. 20 perc után kissé átdagasztjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni (kb. 50-60p).

Kb. 10 dkg-os daradokra osztjuk, gombócokat formázunk, majd folpackal letakarva pihentetjük nagyed órán keresztül. Utána megformázzuk (alul összecsípkedük, majd a tenyerünkkel kerekre gömbölyítjük. Én egy szilikon lapon formázom, azt még liszteznem sem kell. 

Kb. fél-egy órán keresztül a duplájára kelesztjük, majd 200 fokon sütjük. Én egy hatalmas, magas falú tepsibe vizet öntök, és a sütő aljába teszem, így biztosítom a gőzt.

Sütés előtt közvetlenül lespriccelem a zsemléket vízzel, megszórom mákkal, szezámmal, sóval és/vagy köménnyel. Kb. 20 perc alatt megsül. Kissé tömörebb, mint a bolti, hiszen kevesebb adalékanyag van benne, de a gyermekeim imádják.