![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinmSLtirPa4fhhxWUtYMzdNmnGtXjyMkH0OXIVVrlxurcUJ5E-ygClRoNGh-WYd2heyTdocF6XFGR5H2vM0qxQbjQSASslY9E7dXroK2eDGLvxoF5o0xjQswmo8uKO0E414lQpcQWkgJmy3GbeKc_QsQkDZLJAOGHWpmhXRrYGm3w5zZu_VJrH2QukvRM2/s320/20231120_145706.jpg)
Limara receptje és leírása tökéletes, mindenkinek javaslom, hogy az ő oldalát nézze.
Én azért jegyzeteltem ki magamnak, hogy ne felejtsem el, hogy hogy szoktam készíteni. (Ez egyébként dupla adag.)
2,5 dl langyos (ásvány)víz
2 dl langyos tej
2 tk. cukor
2 dkg friss élesztő
20-30 dkg öregtészta
80 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 csipet sikér
1 csipet aszkorbinsav
4 ek. burgonyapehely
4 tk. só
8 dkg olvasztott vaj
4 ek. tejföl
Öregtészta (szintén Limarától):
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő
A hozzávalókat kidagasztjuk, pár órán át lefedve szobahőmérsékleten pihentetjük. Utána kb. egy hétig eláll a hűtőben.
A kifli készítése:
Dagasztógéppel jól kikeverjük a tésztát. Érdemes egy fedővel rendelkező műanyag tálba tenni. 20 perc után kissé átdagasztjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni (kb. 50-60p). Nekem most elég kemény, nehezen dagasztható volt a tészta, ezért fogok pluszban egy kis folyadékot hozzáadni (ezzel már frissítettem a hozzávalókat.
10 dkg-os daradokra osztjuk, gombócokat formázunk, majd folpackal letakarva pihentetjük negyed órán keresztül.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJC2oaGSNjROIuDRNNbAxmp0Xy4msqncVyj2cMhB1X5H_tQtZyJfe12neHcGN2AD9dmOuZh6ARkrMWFNIick8aewcR9i-WYdHAHV_xDy_xebmae0yloQlJiTLKbDdBP83SavjlJnDakFTPqI__gMYLqcloaigRXu-l-5qt4wORL1eiBMoAsfV7PQsjXlu8/s320/20231130_115536.jpg)
Én egy szilikon lapon formázom, azt még liszteznem sem kell. Háromszög formára nyújtjuk, majd feltekerjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZEz_hmyDJ3CgqT8gKclk6gmt1pJ8vsUK6EimTC7kb-P8pOsjTnZQq6w40zGgHJRQ4nyKUvBCH8sVUkxVJhC-Nqfj2CYzz25De_tsjxfuB-1YRznS-3Iuv2uAMorUgR7UN6zIFU7M1yCxTmAVsefak3NfANSPorhEMueFlR72agN2SZOfflyJLCI4JEnra/s320/20231130_120209.jpg)
Kb. fél-egy órán keresztül kelesztjük. Figyelni kell, hogy ne hasadjon fel a kifli (ha ez történik, akkor túlkelesztettük, érdemes hűvös helyre tenni, hogy ne hasadjon tovább).
220 fokon sütjük. Én egy hatalmas, magas falú tepsibe vizet öntök, és a sütő aljába teszem, így biztosítom a gőzt.
Sütés előtt közvetlenül lespriccelem a kifliket vízzel, megszórom mákkal, szezámmal, sóval és/vagy köménnyel.
Kb. 20 perc alatt megsül. Nagyon finom, ropogós kifli készül belőle, ez az egyik kedvencem.