Rakott káposzta

 



Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
0,5 kg darált hús
1 kis fej vöröshagyma (felkockázva) 
1 tv paprika (felkockázva) 
1 paradicsom (hámozva, felkockázva) 
90-100 g bacon vagy száraz kolbász(mjndkettő ad egy plusz ízt) 
90 g rizs
500 g főzőtejszín
Fűszerek ízlés szerint (só, bors, fűszerpaprika, füstölt édes paprika, kömény, kakkukfű, rozmaring, gulyáskrém)
1 nagy pohár tejföl


A vöröshagyma negyedét üvegesre pirítom. Beleöntöm a megmosott rizst, majd egy kis pirítás után felöntöm 1 dl vízzel.


A savanyú káposztát kiöblítem, kicsavarom, pirítom. 


A maradék hagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a paprikát, paradicsomot. Beleteszem a bacont, a darált húst. Fűszerezem, lepirítom. Megszórom egy púpos kk fűszerpaprikával, és egy csipet füstölt paprikával. Hozzáöntök egy kis vizet, és fedő alatt hagyom puhulni. Amikor elfőtt a víz, hozzáadom a rizst, és a tejszínnel összefőzöm kicsit.


A káposzta felét egy tepsibe vagy jénaiba teszem. Ráöntöm a húsos keveréket. Rászórom a következő réteg káposztát, majd lekenem a sóval ízesített tejfölt. 


175 fokon először fél órán át lefedve, majd fedél nélkül addig sütjük, amíg kicsit megbarnul a tejföl. 


Jó étvágyat! 🙂