Epermousse-os túrótorta

 



Ezt a tortareceptet több helyről ollóztam össze, de rendkívül nagy sikere lett.

A piskóta egy régi recept valahonnan, a túrókrém Lélekkonyha oldaláról, a málnakrém Ötvös Zsuzsanna Kreatív desszert iskola című könyvéből van (érdemes beszerezni, én még csak ezt az egy receptet készítettem el, de máris imádom).


1. Piskóta:

3 tojás
60 g liszt
60 g kristálycukor
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a sárgáját, és óvatosan belekeverjük a lisztet. Enyhén gőzös sütőben, 180 fokon sütjük. Sütés után felfordítva hűtjük.


2. Túró mousse réteg:

175 g túró
60 g porcukor
100 ml tejszín
1/2 citrom reszelt héja és leve
4 g zselatin
A túrós részhez a túrót áttörjük, a porcukor felével és a citrom héjával összekeverjük. A zselatint egy kevés hideg vízben megduzzasztjuk. A citrom levét a maradék cukorral felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Elkeverjük a túróval. Végül a tejszínt habbá verjük és óvatosan a túróhoz keverjük. Ráöntjük a piskótára és rátesszük a következő lapot.


3. Eper mousse:

250 g eperpüré (leturmixolt, szűrőn átpasszírozott eper)
10 g citromlé
7 g (3,5 lap) zselatin
43 g cukor
21 g víz
32 g tojásfehérje
125 g habtejszín

A zselatint hideg vízben beáztatjuk. Az eperpürét a citromlével felforraljuk, majd beletesszük a kicsavart zselatinlapokat, elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. 

A cukrot a vízbe tesszük, 120 fokig melegítjük. Amikor 85 fokra melegszik, elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét. Amikor ez utóbbi elkészül, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. Ezt a gépi habverést egészen addig folytatjuk, amíg a hab ki nem hül. 

Óvatosan összekeverjük a habot az eperkrémmel.

A tejszínt is habosra verjük, és hozzáforgatjuk a krémhez, majd  tölthetjük is a tortába.


4. Eperzselé

150g eperpüré
20 g cukor
4 g (2 lap) zselatin

Az eperpürét és a cukrot felforraljuk, majd levesszük a főzőlapról. Beleteszünk 2 lap beáztatott majd kicsavart zselatinlapot, kicsit hűtjük, és a tortára öntjük. 

Ha csak epermousse-t készítünk:

600 g eperpüré
24 g citromlé
16,8 g zselatin
103,2 g cukor
50,4 g víz
76,8 g tojásfehérje
300 g habtejszín

A fotók nem túl jók, de egy papírtányéros buliban vágtuk fel a tortát. 😊