Ezt a tortareceptet több helyről ollóztam össze, de rendkívül nagy sikere lett.
A piskóta egy régi recept valahonnan, a túrókrém Lélekkonyha oldaláról, a málnakrém Ötvös Zsuzsanna Kreatív desszert iskola című könyvéből van (érdemes beszerezni, én még csak ezt az egy receptet készítettem el, de máris imádom).
Hozzávalók, elkészítés:
1.A Piskóta:
3 tojás
60 g liszt
60 g kristálycukor
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a sárgáját, és óvatosan belekeverjük a lisztet. Enyhén gőzös sütőben, 180 fokon sütjük. Sütés után felfordítva hűtjük.
1.B Kekszalap
2. Túró mousse réteg:
175 g túró
60 g porcukor
100 ml tejszín
1/2 citrom reszelt héja és leve
4 g zselatin
A túrós részhez a túrót áttörjük, a porcukor felével és a citrom héjával összekeverjük. A zselatint egy kevés hideg vízben megduzzasztjuk. A citrom levét a maradék cukorral felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Elkeverjük a túróval. Végül a tejszínt habbá verjük és óvatosan a túróhoz keverjük. Ráöntjük a piskótára és rátesszük a következő lapot.
3. Eper mousse:
250 g eperpüré (leturmixolt, szűrőn átpasszírozott eper)
10 g citromlé
7 g (3,5 lap) zselatin
43 g cukor
21 g víz
32 g tojásfehérje
125 g habtejszín
A legegyszerűbb változathoz keverj össze 20 dkg tetszőleges kekszmorzsát 7,5 dkg olvasztott vajjal vagy 10 dkg olvasztott csokoládéval, nyomkodd az alján sütőpapírral kibélelt, az oldalán étolajjal megkent 26 cm-es, kapcsos tortaformába, és hagyd megszilárdulni a hűtőben 30-45 perc alatt.
https://www.mindmegette.hu/a-legjobb-kekszalapok-sutes-nelkuli-tortakhoz-53937/
2. Túró mousse réteg:
175 g túró
60 g porcukor
100 ml tejszín
1/2 citrom reszelt héja és leve
4 g zselatin
A túrós részhez a túrót áttörjük, a porcukor felével és a citrom héjával összekeverjük. A zselatint egy kevés hideg vízben megduzzasztjuk. A citrom levét a maradék cukorral felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Elkeverjük a túróval. Végül a tejszínt habbá verjük és óvatosan a túróhoz keverjük. Ráöntjük a piskótára és rátesszük a következő lapot.
3. Eper mousse:
250 g eperpüré (leturmixolt, szűrőn átpasszírozott eper)
10 g citromlé
7 g (3,5 lap) zselatin
43 g cukor
21 g víz
32 g tojásfehérje
125 g habtejszín
A zselatint hideg vízben beáztatjuk. 250 g eperpürét a citromlével felforraljuk, majd beletesszük a kicsavart zselatinlapokat, elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
A cukrot a vízbe tesszük, 120 fokig melegítjük. Amikor 85 fokra melegszik, elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét. Amikor ez utóbbi elkészül, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. Ezt a gépi habverést egészen addig folytatjuk, amíg a hab ki nem hül.
Óvatosan összekeverjük a habot az eperkrémmel.
A tejszínt is habosra verjük, és hozzáforgatjuk a krémhez, majd tölthetjük is a tortába.
4. Eperzselé
150g eperpüré
20 g cukor
4 g (2 lap) zselatin
150 g eperpürét és a cukrot felforraljuk, majd levesszük a főzőlapról. Beleteszünk 2 lap beáztatott majd kicsavart zselatinlapot, kicsit hűtjük, és a tortára öntjük.
Ha csak epermousse-t készítünk (túróréteg nélkül):
600 g eperpüré
24 g citromlé
16,8 g zselatin
103,2 g cukor
50,4 g víz
76,8 g tojásfehérje
300 g habtejszín
A fotók nem túl jók, de egy papírtányéros buliban vágtuk fel a tortát. 😊
A cukrot a vízbe tesszük, 120 fokig melegítjük. Amikor 85 fokra melegszik, elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét. Amikor ez utóbbi elkészül, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. Ezt a gépi habverést egészen addig folytatjuk, amíg a hab ki nem hül.
Óvatosan összekeverjük a habot az eperkrémmel.
A tejszínt is habosra verjük, és hozzáforgatjuk a krémhez, majd tölthetjük is a tortába.
4. Eperzselé
150g eperpüré
20 g cukor
4 g (2 lap) zselatin
150 g eperpürét és a cukrot felforraljuk, majd levesszük a főzőlapról. Beleteszünk 2 lap beáztatott majd kicsavart zselatinlapot, kicsit hűtjük, és a tortára öntjük.
Ha csak epermousse-t készítünk (túróréteg nélkül):
600 g eperpüré
24 g citromlé
16,8 g zselatin
103,2 g cukor
50,4 g víz
76,8 g tojásfehérje
300 g habtejszín
A fotók nem túl jók, de egy papírtányéros buliban vágtuk fel a tortát. 😊

