Hozzávalók:
200 g tepertő (darált)
50 g margarin
500
g liszt
50 g margarin
20
g porcukor
20
g élesztő
15
g só
200
ml tej
40
g (2 db) tojássárgája
Őrölt
fekete bors, paprika ízlés szerint
Elkészítés:
A
tepertőt összeaprítjuk, hozzákeverünk 50 g margarint, majd a nem túl gusztusos keveréket folpackba csomagolva hűtjük.
Ha sok időnk van, akkor hűtőben, ha kevés, akkor tegyük fagyasztóba rövid időre.
A liszttel összekeverjük a sót (hogy egyenletesen jusson mindenhova) Hozzákeverjük a többi hozzávalót, dagasztjuk. Ha kevésnek tűnik a tej, tehetünk hozzá még egy keveset. Viszonylag puha tésztát kapunk. Felgömbölyítjük, és kereszt alakban
bevágjuk, majd pihenni hagyjuk.
A tésztát kissé kinyújtjuk, 4 "zsebet" formálunk - vigyázva arra, hogy a közepén vastagabb legyen a tészta (erre azért van szükség, mert felülre 4 réteg tészta kerül).
Rátesszük a tepertő krémet,
majd ráhajtogatjuk a zsebeket.
Minden rétegről seperjük le a lisztet, hogy a rétegek összeragadjanak.
Ezután hűtőbe tesszük, és pihentetjük. Fél óra után kivesszük, szimplán hajtjuk (félbe), újra kinyújtjuk, majd duplán hajtjuk (a tészta közepéig hajtjuk a tészta két felét, majd a rétegeket egymásra.
Késsel bevagdossuk, kiszaggatjuk, szilikonos papírral fedett sütőlemezre rakjuk, majd lekenjük egész tojással.