Tepertős pogácsa



Hozzávalók:
200 g tepertő (darált)
50 g margarin

500 g liszt
50 g margarin
20 g porcukor
20 g élesztő
15 g só
200 ml tej
40 g (2 db) tojássárgája
Őrölt fekete bors, paprika ízlés szerint

Elkészítés:
A tepertőt összeaprítjuk, hozzákeverünk 50 g margarint, majd a nem túl gusztusos keveréket folpackba csomagolva hűtjük. 

Ha sok időnk van, akkor hűtőben, ha kevés, akkor tegyük fagyasztóba rövid időre.

A liszttel összekeverjük a sót (hogy egyenletesen jusson mindenhova) Hozzákeverjük a többi hozzávalót, dagasztjuk. Ha kevésnek tűnik a tej, tehetünk hozzá még egy keveset. Viszonylag puha tésztát kapunk. Felgömbölyítjük, és kereszt alakban bevágjuk, majd pihenni hagyjuk.


A tésztát kissé kinyújtjuk, 4 "zsebet" formálunk - vigyázva arra, hogy a közepén vastagabb legyen a tészta (erre azért van szükség, mert felülre 4 réteg tészta kerül).



Rátesszük a tepertő krémet, 
 majd ráhajtogatjuk a zsebeket.
 Minden rétegről seperjük le a lisztet, hogy a rétegek összeragadjanak.


Ezután hűtőbe tesszük, és pihentetjük. Fél óra után kivesszük, szimplán hajtjuk (félbe), újra kinyújtjuk, majd duplán hajtjuk (a tészta közepéig hajtjuk a tészta két felét, majd a rétegeket egymásra.



Késsel bevagdossuk, kiszaggatjuk, szilikonos papírral fedett sütőlemezre rakjuk, majd lekenjük egész tojással.

 Kelesztjük, majd 190 C-os enyhén gőzös sütőtérben sütjük.