Hozzávalók:
-A felverthez:
8 egész tojás
160 g kristálycukor
200 g liszt
40 g olvasztott vaj
-A krémhez:
200 g egész tojás
300 g porcukor
270 g margarin
20 g vaníliás cukor
150 g étcsokoládé
-A tetőhöz:
200 g kristálycukor
Elkészítés:
A tojásfehérjét
a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük, a tojássárgáját a cukor 1/3 részével
kihabosítjuk. A felvert tojásfehérje habot hozzá adjuk több részletben a
tojássárgája habhoz és bele keverjük az olvasztott vajat, majd óvatosan a lisztet is
hozzá szitáljuk.
Sütőpapírra rajzolunk 6 kört alkoholos filccel, egy 26 cm-es tortaforma köré. A sütőpapírt megfordítjuk, és a tésztát elosztjuk 6 felé.
A rajzolt körnél kb 1 centivel nagyobbra kenjük a tésztát (azért, hogy a túlsült, elvékonyodott szélét le tudjuk vágni. 190 °C – os enyhén gőzös sütőben sütjük.
Az
egész tojásokat a cukorral és a porcukorral gőz felett, folyamatos kevergetés közben csípősre (nagyon melegre) melegítjük, majd egy tálba öntjük. Robotgéppel kihűlésig habbá verjük.
Ha kihűltek a lapok, a tortaforma segítségével kiszúrjuk vagy kivágjuk őket. 1 darabot félreteszünk, hogy később dobos cukorral vonjunk be.
Közben felolvasztjuk az étcsokoládét, és félretesszük. A szobahőmérsékletű margarint habverővel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a már hideg, de még folyós étcsokoládét és tovább habosítjuk, majd belekeverjük a tojáshabot. Az 5 db lapot betöltjük a krémmel. A torta oldalát is bevonjuk a krémmel, majd dermesztjük.
Világos aranyszínűre olvasztjuk a kristálycukrot és rákenjük az előkészített piskótalapra. (Ezt nem vízgőz felett csináljuk, hanem lángon, fakanállal keverve, az esetleges kisebb csomókat fakanállal szétütögetve.)
Beosztjuk 16 egyenlő részre, majd a tortára rakjuk. Csak utána szeleteljük.