Dobos torta




Hozzávalók:

-A felverthez:
8 egész tojás
160 g kristálycukor
200 g liszt 
40 g olvasztott vaj 

-A krémhez:

200 g egész tojás
300 g porcukor
270 g margarin
20 g vaníliás cukor
150 g étcsokoládé

-A tetőhöz:

200 g kristálycukor

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük, a tojássárgáját a cukor 1/3 részével kihabosítjuk. A felvert tojásfehérje habot hozzá adjuk több részletben a tojássárgája habhoz és bele keverjük az olvasztott vajat, majd óvatosan a lisztet is hozzá szitáljuk.
  
Sütőpapírra rajzolunk 6 kört alkoholos filccel, egy 26 cm-es tortaforma köré. A sütőpapírt megfordítjuk, és a tésztát elosztjuk 6 felé. 

A rajzolt körnél kb 1 centivel nagyobbra kenjük a tésztát (azért, hogy a túlsült, elvékonyodott szélét le tudjuk vágni. 190 °C – os enyhén gőzös sütőben sütjük.

Az egész tojásokat a cukorral és a porcukorral gőz felett, folyamatos kevergetés közben csípősre (nagyon melegre) melegítjük, majd egy tálba öntjük. Robotgéppel kihűlésig habbá verjük. 

Ha kihűltek a lapok, a tortaforma segítségével kiszúrjuk vagy kivágjuk őket. 1 darabot félreteszünk, hogy később dobos cukorral vonjunk be.

Közben felolvasztjuk az étcsokoládét, és félretesszük. A szobahőmérsékletű margarint habverővel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a már hideg, de még folyós étcsokoládét és tovább habosítjuk, majd belekeverjük a tojáshabot. Az 5 db lapot betöltjük a krémmel. A torta oldalát is bevonjuk a krémmel, majd dermesztjük. 
 

Világos aranyszínűre olvasztjuk a kristálycukrot  és rákenjük az előkészített piskótalapra. (Ezt nem vízgőz felett csináljuk, hanem lángon, fakanállal keverve, az esetleges kisebb csomókat fakanállal szétütögetve.)


Beosztjuk 16 egyenlő részre, majd a tortára rakjuk. Csak utána szeleteljük.