
A harmadik sütemény, amit a Cukrásztanfolyamon készítettünk, az almás lepény.
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g liszt
334 g margarin
167 g porcukor
20 g tojássárgája
5 g vaníliás cukor
fél citrom héja
A töltelékhez:
750 g alma
fahéj ízlés szerint
citrom héj (esetleg lé is, ízlés szerint)
kristálycukor ízlés szerint
édes morzsa
Elkészítés:
A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalót belekeverve gyorsan összedolgozzuk. A tésztát hűtőben pihentetjük.
A tészta 40%-át téglalap alakúra nyújtjuk, és sütőpapíron félkészre sütjük.
Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, ízesítjük, és a kihűlt tésztán eloszlatjuk úgy, hogy a tészta szélére nem teszünk (kb 1-1,5 cm-t kell szabadon hagyni).
A maradék tésztát kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy befedje az almát, és rálógjon az alső tésztára. Tojással lekenjük, villával rácsokat rajzolunk rá, majd villával megszurkáljuk a tésztát. Addig nyomjuk, hogy halljuk az alsó tésztán a koppanást, de a tészát ne törjük el.
180 °C enyhén gőzös sütőtérben készre sütjük.
Sütés után a széleket levágjuk, 15 részre osztjuk.
Porcukorral tálalva még jobban feldobhatjuk.