Ezt a receptet a nosalty oldalán találtam. Tetszett, hogy nem kell hozzá olaj. A végeredmény finom, egészségesebb, mint a hagyományos fánk, de szárazabb, így én végül készítettem hozzá pudingos öntetet. Néhány dolgon változtattam, pl. a tészta vastagságán, mert a recept szerint nyújtott tésztám túl magas lett.
Hozzávalók:
390 g finomliszt
15 g barnacukor
50 g porcukor
20 g friss élesztő
1 dl langyos tej
5 db tojássárgája
2 ek vaj
1 csapott kávéskanál só
A tetejére ízlés szerint:
- fahéjas cukor
- 1 cs. főzés nélküli vaníliás pudingpor és 3-5 dl tej (amennyit a puding leírása előír)
- lekvár
Egy kis vajjal megkenve jól ragad rá a fahéjas porcukor, de szerintem pudinggal finomabb.
Hozzávalók:
390 g finomliszt
15 g barnacukor
50 g porcukor
20 g friss élesztő
1 dl langyos tej
5 db tojássárgája
2 ek vaj
1 csapott kávéskanál só
A tetejére ízlés szerint:
- fahéjas cukor
- 1 cs. főzés nélküli vaníliás pudingpor és 3-5 dl tej (amennyit a puding leírása előír)
- lekvár
Egy kis vajjal megkenve jól ragad rá a fahéjas porcukor, de szerintem pudinggal finomabb.
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverünk 15 dkg cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet, a porcukrot átszitáljuk, összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és az élesztős tejet, majd robotgéppel összegyúrjuk. Lefedjük és meleg helyen kelesztjük, míg duplájára dagad a tészta.
Ezután lisztezett gyúródeszkán kb. 1,5 cm-esre nyújtjuk, és nagyobb fánkokat szaggatunk. A közepét nyomjuk be, ezzel alakítva ki helyet a pudingnak.
Sütőpapíros tepsire helyezve még fél órán át kelesszük letakarva, majd mehet a sütőbe. 170-180 fokon süssük zsemleszínűre.
Sütés után megkenhetjük vajjal (ha egy kenőtollra rakunk egy kis darabot, megolvad a meleg fánktól), és szórhatunk rá fahéjas porcukrot.
A másik lehetőség: a főzés nélküli pudingot a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, kis ideig állni hagyjuk, majd mehet is a kihűlt fánkra. (A meleg tésztától szétesne a puding.)
A langyos tejbe belekeverünk 15 dkg cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet, a porcukrot átszitáljuk, összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és az élesztős tejet, majd robotgéppel összegyúrjuk. Lefedjük és meleg helyen kelesztjük, míg duplájára dagad a tészta.
Ezután lisztezett gyúródeszkán kb. 1,5 cm-esre nyújtjuk, és nagyobb fánkokat szaggatunk. A közepét nyomjuk be, ezzel alakítva ki helyet a pudingnak.
Sütőpapíros tepsire helyezve még fél órán át kelesszük letakarva, majd mehet a sütőbe. 170-180 fokon süssük zsemleszínűre.
Sütés után megkenhetjük vajjal (ha egy kenőtollra rakunk egy kis darabot, megolvad a meleg fánktól), és szórhatunk rá fahéjas porcukrot.
A másik lehetőség: a főzés nélküli pudingot a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, kis ideig állni hagyjuk, majd mehet is a kihűlt fánkra. (A meleg tésztától szétesne a puding.)