Vajas és sajtos kifli





























Ezúttal Limara turbó kiflijét próbáltam ki. 
Érdemes megnézni Limara fotóit, az ő kiflijei sokkal jobban néznek ki - ezért is kaptam kedvet a recept kipróbálásához. Sajnos a gázsütőmben semminek nem lesz szép színe, de a kiflik megsültek, finomak lettek. Legközelebb tejjel vagy tojással kenem le sütés előtt.

Vacsira kellett, így nem sós, csak sima vajjal kentem meg, illetve a felébe sajtot is reszeltem a vajra, illetve a kifli tetejére.  

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 tk. só
5 ek. olaj
2 dl víz
1,5 dl tej
1 tk. cukor
3 dkg élesztő

A kenéshez 50-100 g szobahőmérsékletű vaj.
Opcionálisan: szezámmag, köménymag, sajt

Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Dagasztás után a tésztát fél-egy órára kelni hagyjuk, majd lisztezett nyújtófán 4 egyforma darabra vágjuk és kinyújtjuk olyan vékonyra, amennyire lehet. Az egyik kört bekenjük vajjal, majd ráhelyezzük a másikat. 16 felé vágjuk, feltekerjük, és sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük. Lefedve fél órán át kelesztjük, majd vízzel permetezzük, magokkal megszórjuk, és 180-200 fokon sütjük.

A sütő aljába tehetünk egy tepsi vizet, így még jobb lesz az eredmény. 

Sajnos az én pékáruim csak akkor lesznek szép pirosak, ha tejjel kenem vagy sajttal szórom őket (a régi gázsütőmnek köszönhetően), de nagyon átsültek, és nagyon finomak lettek.