Régóta nem kávézom. Én csak sok-sok tejjel szeretem, de vannak, akik szerint a pajzsmirigy-alulműködésem egyik oka a túlzott (hormonokkal teli) tejfogyasztás. A férjem soha senkit nem látott még ennyi tejet inni. Így hát leálltam. (Nem tudom, ezért-e, de az eredményeim tényleg jobbak lettek.) Ma azonban - a gyermekek aktivitása és a kialvatlanságunk miatt - a férjemmel megkívántuk a kávét, így készítettem is egyet mandulatejjel.
Hozzávalók:
3/4 bögre mandulatej
habtejszín
kávé
méz
a tetejére fahéj, kakaó, gyömbér vagy szerecsendió
A tejet felmelegítjük, pohárba / bögrébe töltjük. Rányomjuk a tejszínhabot, figyelve arra, hogy a szélein is befedje a tejet. Nagyon lassan rácsorgatjuk a kávét. Ha édesen szeretjük, mézadagolóval nyomhatunk egy kicsit a pohár belső szélére - szép lassan le fog folyni az aljára. A tetejére szórunk fahéjat, vagy amit szeretünk.
A tehéntejes lattéval ellentétben a mandulatej tetején nem marad meg olyan szépen a kávé, hanem szép lassan a tej aljára vándorol (a tehéntej sűrűbb a mandulatejnél). A végén már majdnem olyan, mint egy kis szörny a tejben. :D
Igen, a tejszínhabot még nem váltottam ki semmi alternatív megoldással, de folyamatban van.