Nemrég kipróbáltam egy receptet, amit a Kiskegyed konyhája magazinban (XII. évfolyam, 11. szám) találtam.
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
3-4 dl tej
50 dkg liszt
3 tojássárgája
reszelt citromhéj
10 dkg baracklekvár
5 dkg vaj
10 dkg dió
5 dkg mazsola
1 tojás
Elkészítés:
1. A tésztához az élesztőt a cukor felével elfolyósítjuk, majd kevés langyon tejjel, liszttel kovászt készítünk. A lisztbe fészket készítünk, majd a kovásszal, a tojássárgákkal, a langyos cukros tejjel, a citromhéjjal nem túl kemény tésztát gyúrunk. Olvasztott vajjal hólyagosra dagasztjuk.
2. Hagyjuk megkelni, majd újból átdagasztjuk. Ha a tésztánk ismét megkel, fél cm vastagra kinyújtjuk, és 15 cm nagyságú egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle.
3. A sűrű baracklekvárból a dióval és a mazsolával tölteléket készítünk, és a tésztákat betöltjük. Hordóformára hajtogatva tepsibe tesszük, és ott kis ideig tovább kelesztjük.
4. Sütés előtt a felvert tojással kétszer lekenjük. 180-200 C-fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A töltelék az első pár sütinél elfogyott, a többit sütésálló lekvárral töltöttem. A lekváros sokkal jobban ízlett, de egy kicsi kifolyt a tésztából (annak ellenére, hogy sütésálló). Tanulság: a tésztája a buktáéra emlékeztet, legközelebb így fogom formázni, és lekvárral töltöm.
Egyébként mindenkinek nagyon ízlett, és aki nagyon szereti a diót, az mindenképp kóstolja meg az eredeti receptet (de szerintem keverjen még hozzá lekvárt).