Hozzávalók:
1 nagyobb (400-500g) fonott kalács (1 napos)
180 g cukor
1+2 evőkanál citromos cukor
6 db tojás (külön a sárgája és a fehérje)
1 csipet só
60 g vaj
1 l tej
1-1,5 kg alma
fél citrom leve
200 g durvára vágott dió
5 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
A kalácsot szeletekre vágjuk, és keresünk egy tepsit, amibe méret szerint passzol (én most egy x cm-es tepsibe helyeztem 1 réteg kalácsot).
A tojássárgáját a cukorral, 1 evőkanál citromos cukorral egy kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat és a tejet. Ráöntjük a kalácsra.
Megszórjuk a dióval.
Az almát vékonyra szeleteljük (pl. uborkagyaluval). hozzáöntjük egy fél citrom levét, hogy ne barnuljon, és ízesítésként 2 ek citromos cukrot és ízlés szerint fahéjat, majd eloszlatjuk a dión.
20-30 percig sütjük 175 fokon, majd kivesszük, és a sütőt 145 fokra állítjuk.
A tojásfehérjét felverjük 1 csipet sóval, óvatosan hozzáadjuk a lekvárt, és a süteményre öntjük.
Visszahelyezzük egy 145 fokos sütőbe, amíg a teteje meg nem barnul kissé.





