Krumpligolyó 2 (finomabb verzió)


Gondoltam rá, hogy felülírom a 2017-es krumpligolyó receptet, de végül nem tettem, mert az egész tojásos, lehet, hogy jól jön még. Ez finomabb, de utána kezdeni kell valamit a fehérjével. 

Hozzávalók:
550 g (felkockázott) burgonya
550 g liszt
4 tojássárgája
2 dl langyos tej
só (kb. 1+2 tk)
5 g élesztő
1 csipet cukor
aprított petrezselyemzölt (elhagyható)

Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk (én közben mértem a súlyát). Sós vízben megfőzzük (kb. 1 tk-nyit teszünk bele). Miután megfőtt, egy nagyobb edényben krumplinyomóval jól összetörjük. 
A langyos tejbe teszünk egy cipetnyi cukrot, majd 1 kocka élesztőt. Amg felfut az élesztő, összekeverjük a burgonyát a sóval, liszttel, tojássárgájával és petrezselyemmel. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, jól összekeverjük, majd folpackkal lefedve a duplájára kelesztjük (kb. fél óra alatt).
Egy tányérba egy kis olajat öntünk, Olajos kézzel kb. teaáskanálnyi darabokat szaggatunk, gömbbé formázzuk, majd forró olajban sütjük. 

Most cigánypecsenyével és grillezett zöldséggel fogyasztottuk, de kiváló szaftos ételekhez is.