Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt (ha L-es tojás, púpos liszt)
½ cs. sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
A krémhez:
A fiam citromos krémet kért, ami túl lágy egy formatortához.
Szerencsére találtam egy fondant-nal bevont citromtortát, így reméltem, hogy Veronika krémje tartani fog. Így is lett.
50 dkg mascarpone
1 nagy pohár citromos joghurt
2 dl habtejszín
ízlés szerint porcukor
reszelt citromhéj és citromlé
2 tasak Dr. Oetker Zselatin fix por
A vajkrémhez:
25 dkg porcukor
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 teáskanál vanília kivonat
2 tk tej
Nekem az édesízek vajkréme vált be, de bármilyen "ragasztó" jó
Egyéb hozzávaló:
Bolti fondant
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával átszitáljuk. A tojásfehérjét a cukorral kikeverjük, egyesével beletesszük a tojássárgákat, majd összekeverjük. A piskótát 20-25 percig 180 fokon sütjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük. A krém többi hozzávalóit összekeverjük, majd óvatosan befefordatjuk a habot.
Betöltjük a tortába, majd egy napra dermedni hagyjuk.
A tortát megformázzuk (én kinyomtattam egy képet, azt használtam sablonnak). Ha végeztünk, bekenjük vajkrémmel, majd pár órára hűtőbe tesszük. Újabb réteg vajkrémmel simítjuk e felületet, és újra hűtjük. Ha elkészült a végleges forma, bevonjuk fondant-al. A lábát és a karmait is fondantból érdemes készíteni.