Sajtos muffin

 


A receptet a cookpad oldalán találtam, egy picit változtattam rajta.

Hozzávalók a tésztához:
47 dkg liszt
1 teáskanál porcukor
1 teáskanál só
1 dl étolaj
2,5 dkg élesztő
1 tojás
2 dl langyos tej

A töltelékhez:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg reszelt sajt
ízlés szerint só

A tetejére:
1 felvert, enyhén sózott tojás a kenéshez 
szezámmag vagy mák

Elkészítés:
A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az olajat és a sót. Dagasszuk jól össze, majd folpack alatt kelesszük. 20 perc után érdemes újra dagasztani. Amikor a tészta a duplájára dagad, osszuk 12 részre (én mérleggel oldom meg, hogy ugyanakkora súlya legyen). Formázzunk gömböket, takarjuk le folpackkal, és hagyjuk megkelni a tésztákat. 
Amikor megkeltek, téglalap alakúra nyújtjuk a gömböket, majd a felét megkenjük a sós-vajas-sajtos kencével.
a másik feét bevágjuk, majd feltekerjük a vajas felénél. A rudak végét egymásba csípjük, és egy gyűrűt formázunk. 
Muffinsütőbe helyezzük, és egy újabb kelesztés után a sós tojással megkenjük, majd tetszés szerinti magokkal megszórjuk.