Pár éve készítettük a Focus cukrász tanfolyamon
Krém:
100 g mascarpone
4 tojás
200 g tejszínhab
80 g kristálycukor
1 vanília rúd
6 g zselatin
30g hideg víz
Öntet:
300 g mirelit gyümölcs
70 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
friss őrölt bors
Elkészítés:
A zselatint a vízbe öntjük, és félretesszük. A tojást a cukorral, a fél vaníliarúddal az eredeti recept szerint csípősre melegítjük(olyan melegre, ami már kissé forró az ujjunknak). Én inkább 70 fokig melegítettem, hogy kisebb esély legyen egy szalmonella fertőzésre. Amint eléri a megfelelő hőmérsékletet, egy kézi mixerrel kihűlésig habosítjuk. A mascarponét hozzákeverjük, majd a mikróban pár másodperc alatt felmelegített zselatint is hozzáöntjük, és jól elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A krémhez keverjük, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze. Beleönthetjük egy tálba, hogy később kiadagolhassuk, vagy a lustábbak eleve pohárba önthetik, így elkerülve a későbbi maszatorást. Hűtőben érleljük a kész mouse-t.
Az öntethez mindent beleteszünk egy főzőedénybe és óvatosan kevergetve összefőzzük, majd kihűtjük.
Ha nem pohárkrémként adagoltuk ki, két evőkanál segítségével kiadagoljuk a mouse-t tányérra és a gyümölcs öntettel tálaljuk. Ellenkező esetben a pohárkrémre adagoljuk a gyümölcs öntetet.
Egy tipp: korábban vettem egy tölcsért a lekvárfőzéshez (nagyobb rajta a nyílás, mint a hagyományoson). Ez most kitűnő segítség volt abban, hogy a krémet és a gyümölcsszószt a lehető legkevesebb maszatolással adagoljam a poharakba.



