Képviselő fánk



Ez is a Focus Oktatóközpont gyakorlatán készült.

Hozzávalók:

A tésztához:
150 g víz
150 g olaj
150 g liszt
5 db egész tojás
1 csipet só
10 g cukor

A krémhez:
240 g tojásfehérje
600 g tej
100 g pudingpor
40 g vaníliás cukor
100g kristálycukor

A tejszínhez:
500 g tejszín
50 g porcukor
10 g zselatin
50 g hideg víz

A díszítéshez
200 g szeletelt mandula (pirítva)
200 g kristálycukor doboscukornak olvasztva


Elkészítés:
A vizet és az olajat addig hevítjük, míg sercegni nem kezd. Hozzáöntjük a sóval és cukorral kevert lisztet, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik az edény oldalától.
Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd szilikonos sütőpapírral fedett lemezre habzsák segítségével csillag formákat nyomunk.

170 – 180 °C os gőzös sütőtérben együtemű sütéssel készre sütjük.
A mandulát megpirítjuk, a díszítéshez félretett cukrot addig melegítjük, míg karamell színű nem lesz.
A tészták hegyes végét belemártjuk, majd gyorsan belenyomjuk a mandulába, és félretesszük hűlni.

A tojásfehérjét a cukor felével habosra verjük.
A pudingport és a cukrokat elkeverjük egy kis tejjel, a többi tejet felmelegítjük, a pudingporos tejet hozzáöntjük, és készre főzzük. A tojásfehérje habot óvatosan hozzákeverjük a meleg pudinghoz.
A tészták sapkáját levágjuk, habzsákkal beletöltjük a még meleg krémet.

A zselatint összekeverjük a vízzel, kicsit állni hagyjuk.
A tejszínt a cukorral felverjük. Felmelegítjük a zselatint, és a tejszínhez adjuk. Ezt is habzsákkal nyomjuk ki, majd a sapkák felhelyezésével végeztünk is.