Briós


Ezt a pékárut a cukrász tanfolyamon készítettük, a Focus Központban.

Hozzávalók:
500 g liszt
50 g margarin
50 g porcukor
20 g élesztő
5 g só
250 ml tej
40 g tojássárgája

Elkészítés:
A tej felét megmelegítjük. Beletesszük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk bele annyi tisztet, hogy tejföl sűrűségű kovászt kapjunk, majd meleg helye kelesztjük.
A többi hozzávalót összekeverjük, majd beletesszük a felfuttatott kovászt is.
Folpackba csomagolva duplájára kelesztjük, kb. 20-25 percig.

A tésztát átgyúrjuk. A hagyományos brióshoz 60g-os, a fonotthoz 2x30 g-os tésztát használunk, és ezzel a technikával fonjuk:







Ha nehéznek tűnik, maradhatunk a csiga formánál is.
Egész tojással lekenjük, kicsit kelesztjük.
Utána újra lekenjük, és cukorral vagy mákkal díszítjük. 180-190 °C enyhén gőzös sütőtérben kb. 20 percig sütjük.