Grillcsirke


Hozzávalók:
1/2 tanyasi csirke (én csak felet sütök meg egyszerre, de 4 felnőttnek kell egy egész)
5 dkg vaj
2 tk. kakukkfű
1 tk. rozmaring
só, bors ízlés szerint
pár csepp citromlé (elhagyható)
fél doboz sör (lehet alkoholmentes is)

Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk. Ha csak felet használunk fel, akkor egy csirkeollóval kettévágjuk. A vajat összekeverjük a fűszerekkel és a citromlével (ezt Jamie Olivertől láttam egyszer, így nem csak a bőr, hanem a hús is nagyon ízletes lesz). Óvatosan elválasztjuk a bőrt a hústól. Nem szedjük le, csak alányúlunk, hogy beférjen a kezünk. A vajat egyenletesen elkenjük a bőr alatti húson. Sózzuk a csirke bőrét is, majd egy jénaiba téve, sört aláöntve, fedő alatt szép pirosra sütjük. (A sör ötlete nem tudom honnan jött, de évek - vagy évtizedek - óta sörrel sütök szinte minden sütőben süthető húst. Sokkal zamatosabb, szaftosabb lesz tőle a csirkétől az oldalasig minden.)