Főzhető gyurma





























Nem szeretem a bolti gyurmákat, mert nem tudom, mi van benne. Igaz, hogy ebben a gyurmában is van színezék, de minden más összetevője egészséges, és ha véletlenül megkóstolnák a gyerekek, nem lenne bajuk.
Korábban már készítettem, de annak nem találtam a receptjét, a mostanit Anikó oldalán találtam.

Hozzávalók a színeshez:

2 bögre liszt
1 bögre apró szemű só
2 bögre langyos víz
2 tk citromsav
1 ek olaj
ételszínezék

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd (lehetőleg teflon) edényben alacsony hőfokon addig keverjük, míg már teljesen összeáll, és nem lehet tovább keverni. Egy deszkán kicsit átgyúrjuk, és színezzük.

Érdemes gumikesztyűt használni (erről könnyű lemosni két gyúrás között a színezéket). Érdekes módon a színezékek nem a "tanult módon" viselkednek: a kék és piros keverék nem lila, hanem szürke lett.
Az adagokat egyesével folpackba csomagoljuk, és pár óra múlva már használhatjuk is.
Készítettem fehéret is, a receptjét itt találtam. Ez kicsit folyósabb, inkább kézlenyomathoz és mintákhoz javaslom, mert egyébként nagyon szép.

Az elkészítés ugyanaz, a hozzávalói pedig:

Hozzávalók:
1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz