Diós piskóta meggytöltelékkel és kókuszkrémmel







Szerettem volna valami diós-meggyes sütit enni, így "összeollóztam" egyet, ahogy éppen megkívántam. Szerintünk nagyon finom lett! :) A diós piskóta receptjét Margit oldalán, a sárgakrémet Pisién találtam, a meggyréteg ugyanaz, mint amit a tej-és tojásmentes tortánál használtam.

Hozzávalók:
A diós tésztához:
6 tojás
15 dkg darált dió
30 dkg porcukor
30 dkg liszt
2 evőkanál baracklekvár
9 evőkanál víz
1 csomag sütőpor

A meggyzseléhez:
1 üveg magozott meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál barna cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)

A sárgakrémhez:
0,5 l tej (én 3 dl-t kókuszvízzel helyettesítettem, így kellemesen kókuszos íze lett)
7,5 dkg liszt
15 dkg cukor
3 db tojás
1 rúd vanília

Elkészítés
Piskóta:
A tojásfehérjét egy csipet sóval habosra verjük, félretesszük (azért ezzel kezdjük, hogy ne kelljen mosogatni a habverőt). A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel szintén felverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt, a sütőporral elkevert lisztet, a diót és végül a habbá vert tojásfehérjét. A tortaformának az oldalát kivajazzuk, kilisztezzük, az aljára sütőpapírt teszünk. Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon sütjük.


Amikor kihűl, három részre vágjuk. A meggyréteget csak akkor kezdjük el, amikor a piskóta már kihűlt. Az alsó tortalapot visszahelyezzük a tortaformába, így a krémek nem tudnak majd kifolyni.

Meggy réteg:
A meggyszemeket lecsepegtetjük, de a levét nem öntjük ki. A befőtt levéből néhány kanálnyival elkeverjük a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, a többit felforraljuk. Amikor felforr, levesszük a tűzről, belekeverjük a keményítős keveréket. Visszatesszük a lángra, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Hozzákeverjük a félbevágott meggyszemeket, még egyet forralunk rajta, majd még melegen az alsó piskótalapra öntjük, lesimítjuk, és ráhelyezzük a középső tortalapot.

Sárgakrém:
A tojásfehérjét habosra keverjük a cukor felével, és félretesszük. A tojássárgáját elkeverjük a liszttel és egy kis tejjel. A maradék tejet a cukor másik felével és a vaníliarúddal felforraljuk és ráöntjük a tojásos pépre. Habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. A felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük a még forró sárgakrémbe.
Ezt a krémet is melegen kell használnunk, ha ezzel akarjuk bevonni a torta külső részét is. A második tortalapra rákenjük a krém felét, és ráhelyezzük a harmadik lapot is. Levesszük a tortaforma oldalát, bekenjük a krémmel a torta külső részét, és megszórjuk kókusszal.































Tipp:
A felső tortalapot megfordítottam, hogy a torta teteje egyenes legyen. Egyenes is lett volna, ha hagytam volna a krémet kicsit megdermedni (mivel az oldalát is kentem, a tortaformát le kellett vennem, így nem segített bent tartani a még viszonylag folyós krémet, és a tetejének a lekenésekor is lapult a széle). Ha egyenesre szeretnénk a tetejét, hagyjuk a tortát a tortaformában, hűtsük le egy kissé a krémet, majd töltsük az egészet a második és a harmadik lap közé (ha megdermed, már nem lesz alkalmas bevonásra). Dermedés után csokival is bevonhatjuk, passzol az ízvilághoz.