Ezt a receptet általában "csak úgy" készítem, de most lemértem, miből mennyit használtam.
Hozzávalók:
25 dkg rizs
1,5 dl víz
1 csipet só
8 dl tej
1 vanília rúd
3 közepes vagy nagy tojás
10 dkg cukor
2,5-3 dkg vaj
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
A rizst nagyon jól átmossuk, majd beletesszük egy edénybe (lehetőleg teflonosba, hogy ne égjen le). Ráöntjük a vizet, majd hozzáöntjük a tejet, és sózzuk. A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a magját. A magját, és a külső részét is beletesszük a tejbe. Amikor a rizs megfőtt, félretesszük hűlni. Kivesszük a vanília rudat, és kidobjuk.
A tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval. A tojássárgáját felhabosítjuk a cukorral és a vajjal, majd beletesszük a reszelt citromhéjat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és alacsony hőfokon aranybarnára sütjük (azért kell az alacsonyabb hőfok, hogy a belseje is átsüljön).
Jó minőségű szörppel vagy hígított lekvárral tálaljuk.