Ez tipikusan egy olyan étel, ahol az arányokat, néha a hozzávalókat is változtatom, de nagyjából így készítem:
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 bögre rizs
1 ek vaj
1 ek kókuszzsír
500 g darált pulykahús
fél csomag bacon (máskor kolbász, esetleg mindkettő)
2 kisebb hagyma
1 paradicsom
pűszerpaprika
füstölt fűszerpaprika (elhagyható)
1 nagy doboz (fél l) 20 %-os főzőtejszín
1,2 nagy pohár 12 %-os tejszín
Elkészítés:
A darált húst szűrőben átmossuk (tudom, a legtöbben nem mossák át, mert macerás, de ki akar mosatlan húst enni?). A hagymákat és a paradicsomot apróra vágjuk. A rizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük.
Egy evőkanál vajon (rizs vajjal igazán finom!) üvegesre pároljuk a hagyma kb. harmadát majd hozzáadjuk a rizst. Sózzuk, majd felöntjük egy bögre vízzel. Csak egyszer keverünk rajta, hogy a hagyma fel kerüljön a víz tetejére, így nem ég le. Nagyon kis lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Az a jó, ha kissé még kemény, így nem fő szét később.
Megpirítjuk a káposztát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. A felét az edény aljára helyezzük, egy kicsit lelapítjuk, hogy viszonylag egyenletes legyen.
Egy evőkanál kókuszzsíron megpirítjuk a hagyma maradék kétharmadát, majd hozzáadjuk a húst és a kockára vágott bacont. A hagymát és a húst is sózzuk rögtön az elején, így minden ízesebb lesz. Darálunk bele borsot, adhatunk hozzá egy kis köményt. Amikor elfőtte a levét, hozzáadunk egy kis pirospaprikát, hogy szép színe legyen. A fűszerpaprika még egy plusz ízt ad neki. Felöntjük egy pici vízzel, hozzáadjuk a paradicsomot. Amikor már főtt és puhult egy kicsit a hús, és nincs leve, hozzáadjuk a rizst.
Összekeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, és megkóstoljuk. Ha már nem kell bele fűszer, rásimítjuk a káposztára.
Egy nagy pohár tejfölt elkeverünk kb. 1 csapott teáskanálnyi sóval, és a felét rákenjük a rizses húsra.
Utána következik a káposzta másik fele, majd a tejföl másik fele.