Nemrég, amikor bio lisztet vásároltam, láttam egy Biopont receptlapot egy házi tészta recepttel. Végre kipróbálhattam a pár hónapja vásárolt olcsó (3000 Ft-os) tésztanyújtómat.
Hozzávalók:
400 g bio sima (nem teljes kiőrlésű) durumliszt
200 ml kézmeleg víz
1 kiskanál só (Himalája sóból szerintem mehet bele 1 teáskanálnyi)
Elkészítés:
A lisztet és a sót összekeverjük, majd a vízzel jól összedagasztjuk (kb. 10 perc). Amikor a kézről könnyen leválik, félretesszük pihenni fél órára. Vékonyra nyújtjuk (tésztanyújtóval, vagy akár sodrófával). Tetszés szerinti formára vágjuk, és sós, lobogó vízben 4-5 percig főzzük.
Ha tésztanyújtót használunk, érdemes minden nyújtás előtt belisztezni a tésztát, hogy ne ragadjon a gépbe.
400 g lisztből nekünk 2 napi tésztánk lett. Az első adagot spagetti formára nyújtottam.
A tésztanyújtómmal lapos tésztát vagy spagettit lehet készíteni. Természetesen mindkét verziót ki akartam próbálni, így a második adagot pizzavágóval felkockáztam, és a deszkán száradni hagytam. Már néhány óra alatt kiszáradt, egy nappal később így nézett ki:
Nincs benne tojás, így egyáltalán nem kell aggódni, hogy baja lesz.
Nekem személy szerint szárítás után jobban bejön az állaga, mert így már lehet al dentére főzni (friss, lágyabb tésztából inkább galuskaszerű, puhább tészta lesz).
A kockatészta remek krumplis tésztához vagy túrós csuszához.
Jó étvágyat!