Ez egy egyszerű, de finom étel.
Hozzávalók:
4 db csirkecomb
só, bors, esetleg csirkefűszer
fél doboz (alkoholmentes) sör
3-4 szem burgonya
annyi és olyan zöldség, amennyit és amilyet megkívánunk
1 padlizsán (opcionális)
a padlizsánhoz só, bors, fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A csirkecombokat fűszerezzük sóval, borssal, csirkefűszerrel (a bőr alatt is!). Belehelyezzük a combokat egy jénai edénybe. Kb. fél doboz sört öntünk rá, majd rátesszük az edény tetejét, és betesszük az előmelegített sütőbe. Az elején magas, később közepes hőmérsékleten süssük.
Kb. egy óra múlva rátesszük a karikára vágott, sózott burgonyát és répát.
Ha elfogyott az összes sör, egy keveset öntünk még hozzá.
Fél órával később hozzáadjuk a többi zöldséget (kelbimbót, karfiolt, gombát, stb.)
Még 15-30 percig sütjük. Amikor a zöldségek kellően megpuhultak (ez függ a zöldségek fajtájától), kivesszük a zöldségeket, majd a combokat is.
A maradék sörös húslevet nem szabad kiönteni! Isteni öntet lesz belőle, ha egy kevés liszttel összekeverjük, és habverővel folyamatosan keverve megmelegítjük. (Én nem szoktam másik edényt koszolni, a jénai teszem a gázra -eddig nem tört el.) Ha túl sósnak érezzük, egy kis vízzel is hígíthatjuk. Ez esetben lehet, hogy egy kis lisztet is kell még bele tenni, a lényeg, hogy szaft sűrűségű legyen (nekem fél-egy evőkanál liszt elég szokott lenni). Nagyon finom!
Ha szeretnénk, süthetünk hozzá egy kis padlizsánt is. Vékonyan felszeleteljük hosszában, sózzuk, borsozzuk, egy kis kókuszzsíron (vagy olajon) megsütjük. Ha kész, megkenjük fokhagymával, megszórjuk fűszerpaprikával, és már tálalhatjuk is.