Két dologra jöttem rá: gázsütőben soha nem fogok tökéletes pékárut sütni + van még mit gyakorolnom. Limara császárzsemle receptjét próbáltam ki. Részletesen leírja, mit kell csinálni, nekem mégis 4, és nem ötágúak lettek a zsemléim. Érdemes megnézni az oldalát, szépek a képek, jó a leírás.
Hozzávalók:
70 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
csipet aszkorbinsav
250 ml langyos víz
220 ml langyos tej
5 dkg vaj
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő
A tejet összekeverjük a cukorral, majd beletesszük az élesztőt. A lisztet összekeverjük a száraz hozzávalókkal. Beletesszük az apró kockákra vágott vajat és a nedves hozzávalókat, majd összedagasztjuk. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk (ha mégsem, ezen egy kis liszttel vagy folyadékkal segítünk).
Kelesztőtálban hagyjuk duplájára kelni, majd enyhén lisztezett felületre borítva 12 egyforma darabra vágjuk. Minden darabot gombóccá formázunk, majd 10 percig pihentetjük. Ezután egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük.
A formázást érdemes az eredeti recept honlapján megnézni, mert nekem az nem sikerült.
Formázás után kelesztjük, kevés vízzel lespricceljük, majd sütjük. Én két verziót próbáltam ki. Az egyik adagot jénaiban sütöttem, fedővel a tetején, a másikat sütőzacskóban. A sütőzacskós lett szebb. Sajnos a gázsütőm alulról éget, felül nem pirít, így a tetejük kissé fakó, az aljuk már szinte túlsült lett. Legközelebb egy kis tejet kenek a tetejére, biztosan szebb színe lesz ( a tojás ízét nem szeretem annyira a pékárukon).
A színe ellenére nagyon finom lett, elektromos sütőben sütve biztosan isteni a végeredmény.