Burgonyapüré




























Hozzávalók:
5-6 szem burgonya (1143 g)

3 dkg vaj
2,5 dl tej (vagy főzőtejszín)
ízlés szerint szerecsendió

Elkészítés:
A burgonyákat megpucoljuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, egy szűrőbe öntve leszűrjük, majd visszatesszük a főzőedénybe. Hozzáadjuk a vajat, és egy krumplinyomó segítségével összetörjük. Megkóstoljuk, ha esetleg nem elég sós, a tej hozzáadása előtt célszerű sózni, mert a sót a tejjel könnyen összekeverhetjük. Beleöntünk annyi tejet vagy tejszínt, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen (a mennyiség függ a burgonya állagától és a saját ízlésünktől, de apránként adagolva nem ronthatjuk el a mennyiséget). Ha nem tálaljuk azonnal, a melegítés előtt érdemes még egy kis tejet önteni hozzá.
Készíthetjük botmixerrel is. Ebben az esetben tej helyett mindig tejszínt adjunk hozzá, különben nagyon folyóssá válik.
Aki szereti, tehet hozzá egy kis szerecsendiót is.

A burgonyapüré remek választás sült húsokhoz, zsíros, de kevésbé szaftos ételekhez.