Tócsni gombás csirkemellel és salátával




























Nem tudom, hogy létezik-e ilyen étel, és ha igen, van-e hivatalos neve, mert hirtelen ötlettől vezérelve készítettem, nem recept vagy kép alapján. Szerettem volna vagy tortillát, vagy tócsnit enni, így ez lett belőle... Nekünk nagyon ízlett! :)

Hozzávalók:
A gombás húshoz:
Kb. 0,5 kg csirkemell
1 vegyes gombakonzerv (a friss gomba még jobb, most a különböző fajta gombák miatt választottam konzervet)
só, bors, kakukkfű, esetleg babérlevél

A tócsnihoz:
1-1,2 kg burgonya

liszt
igény szerint tojás, tejföl

A tetejére:
1 kis pohár tejföl
1 csipet só
1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma
kb. 10 dkg reszelt sajt

Sajnálom, a tócsnihoz nem tudok konkrét receptet írni, mert még soha nem mértem le a hozzávalókat. A mennyiség függ a krumpli és a liszt minőségétől is.

A hússal kezdjük. Megmossuk, felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd megsütjük. Egy kis vizet öntünk hozzá, hogy puhuljon. Ízlés szerint fűszerezzük. Én kakukkfüvet tettem hozzá. Kb. 10 perccel később hozzátesszük a gombát. Puhára főzzük, hagyva, hogy majdnem az összes leve elfőjön. Nem szükséges tejszínt hozzáadni, vagy levet hagyni, mert úgyis tejföl kerül rá.

Míg puhul, elkészítjük a tócsnit.

A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk, majd hozzáadunk annyi lisztet, hogy ne legyen folyós, de túl kemény se. Sokan tojással készítik, ebbe most én is tettem egyet, de ki is hagyható. (Amikor a piciknek még nem adhattam tojást, mindig anélkül készítettem, és úgy is finom). Ha sokáig hagyjuk állni, akkor tehetünk bele egy kis tejfölt, hogy ne barnuljon olyan gyorsan a tészta. Teflon vagy kerámia serpenyőben egy is olajon pirosra sütjük.

A tócsnira rákanalazzuk a húst, majd meglocsoljuk sós-fokhagymás tejföllel és megszórjuk sajttal.
Bármilyen salátával kínálhatjuk, nekem most uborkám és paradicsomom volt itthon, de nagyon finom volt vele.





























A fiamnak még nem adtam gombát, az ő adagja kicsit máshogy nézett ki: