Tej - és tojásmentes torta






















A receptet 5 éve találtam Ágianyu honlapján. Nagyon örültem neki, mert betartottam, amit az orvos és a védőnő javasolt az etetéssel / hozzátáplálással kapcsolatban. Kissé bonyolult, volt olyan ismerősöm, akinek nem sikerült, de szerintem megéri megpróbálni! (Nekem soha nem volt gondom az elkészítésével.)

Hozzávalók:
egy kis méretű tortaformához:

A piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé
12 dkg cukor
1 citrom héja és leve
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál  olaj

A meggyzseléhez:
1 üveg magozott meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál barna cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)

A gesztenyekrémhez:
18-20 dkg bio gesztenyepüré
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl rizs-, zab- vagy szójatej
2 evőkanál barna cukor

Elkészítés:
Piskóta:
Előkészítjük a tortaformát, kikenjük margarinnal, és belisztezzük. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük.
Az almalét a cukorral, a citrommal és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A többi száraz hozzávalót összekeverjük, majd az almaleves keverékhez adjuk. Végül belekeverjük az étolajat. Kb. 25-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, rácson hűtjük, majd három részre vágjuk.

Meggy réteg:
A lecsepegtetett meggyszemeket félbevágjuk (feltéve, hogy első szülinapra készül). Kb. a harmadát félretesszük a díszítéshez. A befőtt levéből néhány kanálnyival elkeverjük a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, a többit felforraljuk. Amikor felforr, levesszük a tűzről, belekeverjük a keményítős keveréket. Visszatesszük a lángra, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Hozzákeverjük a félbevágott meggyszemeket, még egyet forralunk rajta, majd szorosan lefóliázva langyosra hűtjük.

Gesztenye réteg:
Fél dl rizstejben elkeverjük a pudingport és a cukrot. A többi rizstejet felforraljuk, a tűzről levéve belekeverjük a pudingporos keveréket, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Belekeverjük a gesztenyepürét, majd fóliával letakarva ezt is langyosra hűtjük. Ilyenkor érdemes robotgéppel átkeverni, hogy krémesebb legyen.


A legalsó tortalapra kenjük a  gesztenyekrém kétharmadát. Erre jön még egy piskótaréteg, majd a meggyréteg, végül a felső piskóta. A maradék gesztenyekrémmel díszítjük a tortát. Egy napig, de legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy szépen szeletelhető legyen.

Így néz ki felszeletelve, ha csak fél órát pihen, de következő nap már gyönyörűen szelhető (csak sajnos kép nem készült):