Hozzávalók:
5o dkg liszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 kanál cukor
2 db tojássárgája
5 dkg vaj
1 csipet só
0,5 dl rum
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt. Az átszitált lisztbe beleöntjük a tojássárgákat, az olvasztott vajat, az élesztős tejet és a rumot. Kézi mixerrel simára keverjük, majd fakanállal addig verjük, míg hólyagos nem lesz. Konyharuhával lefedve meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Újra kelni hagyjuk (nagyon fontos minden kelt tésztánál, hogy formázás után újra hagyjuk megkelni!), majd a közepébe kis mélyedést nyomunk. Forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy az a felesleges olajat felszívja.
Rummal kevert házi barack lekvárral az igazi, de lehet tölteni mogyorókrémmel, csoki - vagy vaníliás pudinggal is.