Angol muffin


Ez egy isteni finom zsemle. Nagyon jó tojáshoz, hamburgerhez stb.
A receptet Alexa Christi oldalán találtam. 
A sajtkészítéskor keletkezett savóval készítettem.

Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt 
15 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos savó
1 púpos evőkanál barna cukor
1 teáskanál só
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
kukoricaliszt a deszka szórásához és a nyújtáshoz

Elkészítés:
1 dl langyos savóban elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, a többi savóban pedig a vajat.
Amikor az élesztő felfut, a többi hozzávalóhoz adjuk, majd a kézi mixer dagasztó karjával összedolgozzuk a tésztát. Olajjal megkenjük, majd lefedve kelesztjük kb. 1 órán át.

Sajnos este nem tudtam túl jó képeket készíteni, természetes fény híján, de látható, mekkorára dagadt.




Kukoricaliszttel vagy rétesliszttel megszórt deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és zsemle nagyságúra szaggatjuk. (Én a gyerekeknek kisebb méretűt is szaggattam.) Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, lefedve további fél órán át kelesztjük. 180 fokon 8-10 percig sütjük mindkét oldalát, amíg szép barnás színe nem lesz.






























Ha az egyik oldala megsült, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.



























































Félbevágtam, megpirítottam a belsejét (hogy ropogós legyen).

Salátával, tükörtojással (én jól átsütve szeretem), baconnel, sajttal, paradicsommal és uborkával töltöttem.