Olyan sajtot szerettem volna készíteni, ami teljesen bio, így nem ecetes vagy oltóanyagos, hanem (bio) citromos receptet kerestem.
A mindmegettén találtam egy szimpatikus receptet. Mivel a bio citromok kisebbek, és 2,5-et használtam.
Hozzávalók:
4 l friss bio tej
3 kávéskanál őrölt kömény
3 kávéskanál só
2,5 bio (vagy 2 normál) citrom leve
fűszerek, fűszernövények ízlés szerint.
A tejet felforraljuk, takarékra tesszük, majd hozzáadjuk a citromlevet. A tej tetején összegyűlő alvadékot egy nagy késsel szétvágjuk.
Beleöntjük egy szűrőbe, melybe előtte textilpelenkát vagy sűrű szövésű konyharuhát teszünk. A konyharuha tetejét megtekerve kipréseljük a levét. Kiöntjük egy nagyobb tálba, gyorsan belekeverjük a fűszereket. Ha szép egyenletes sajtot szeretnénk, érdemes villával egy kicsit összenyomkodni. A pelenkával vagy konyharuhával kibélelünk egy formát, visszatesszük a sajtot, majd lenyomkodjuk.
Egy fél nap után már fel lehet vágni, de érdemes várni 1-2 napot (mi többet nem tudtunk várni).
4 liter tejből egy 5-600 grammos sajt lesz (függ a hozzávalók mennyiségétől is).
Az első sajtot 2,8 %-os tejből készítettem, köménnyel:
A következő egy natúr és egy paprikás-medvehagymás volt, 3,5 %-os tejből:
Készítettem egy medvehagymás-borsos-csípős paprikás, és egy medvehagymás-köményes sajtot is. Ezeket pár óra után vágtam fel, így nem lettek olyan szép tömörek:
Kicsit újítottam a technikámon, erről bővebben itt olvashatnak.