Házi bio gomolya sajt


Olyan sajtot szerettem volna készíteni, ami teljesen bio, így nem ecetes vagy oltóanyagos, hanem (bio) citromos receptet kerestem.
A mindmegettén találtam egy szimpatikus receptet. Mivel a bio citromok kisebbek, és 2,5-et használtam.

Hozzávalók:
4 l friss bio tej
3 kávéskanál őrölt kömény
3 kávéskanál só
2,5 bio (vagy 2 normál) citrom leve
fűszerek, fűszernövények ízlés szerint.

A tejet felforraljuk, takarékra tesszük, majd hozzáadjuk a citromlevet. A tej tetején összegyűlő alvadékot egy nagy késsel szétvágjuk. 
Beleöntjük egy szűrőbe, melybe előtte textilpelenkát vagy sűrű szövésű konyharuhát teszünk. A konyharuha tetejét megtekerve kipréseljük a levét. Kiöntjük egy nagyobb tálba, gyorsan belekeverjük a fűszereket. Ha szép egyenletes sajtot szeretnénk, érdemes villával egy kicsit összenyomkodni. A pelenkával vagy konyharuhával kibélelünk egy formát, visszatesszük a sajtot, majd lenyomkodjuk.
Egy fél nap után már fel lehet vágni, de érdemes várni 1-2 napot (mi többet nem tudtunk várni).
4 liter tejből egy 5-600 grammos sajt lesz (függ a hozzávalók mennyiségétől is).

Az első sajtot 2,8 %-os tejből készítettem, köménnyel:


Ekkor még a szűrőben hagytam, textilpelenkába tekerve. A súlya 575 g volt.

Nagy sikere lett. Egy kis maradék sajttal és sajtkrémmel, valamint friss húsokkal igazán finom vacsora lett belőle. Persze maradt is bőven, az íze ellenére. :)

A következő egy natúr és egy paprikás-medvehagymás volt, 3,5 %-os tejből:

Ezt kis műanyag éthordóban formáztam. Ekkor jött a férjem jó ötlete, hogy legközelebb ne kanállal keverjem össze a hozzávalókat, hanem villával törjem szét. Most is egy nap után vágtuk fel, így nem tudott teljesen összetömörödni, de nem bírunk magunkkal, mindig meg kell kóstolni. :D

Készítettem egy medvehagymás-borsos-csípős paprikás, és egy medvehagymás-köményes sajtot is. Ezeket pár óra után vágtam fel, így nem lettek olyan szép tömörek:


Sajnos nem kaptam chili pelyhet, így csípős paprikakrémet tettem az egyikbe. Ilyenkor érdemes megnézni, sózott-e, ha igen, kevesebb sót tegyünk a sajtba! Azt hiszem, a medvehagyma fogta meg kissé, de az íze miatt megérte!

Kicsit újítottam a technikámon, erről bővebben itt olvashatnak.