Avagy mi történik, ha elfogy a kenyérliszt... :)
Hetek óta terveztem bio kenyér készítését, de mindenhol azt olvastam, hogy csak kenyérlisztből lehet jó kenyeret készíteni. Kaptam egy esélyt a sorstól, hogy kipróbáljam (bio liszt volt itthon, kenyérliszt csak minimális).
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű bio liszt
45 dkg fehér bioliszt
4 dl víz
2 dl bio natúr joghurt
2 tk cukor
2 tk só
1 dkg friss élesztő
3 tk sikér
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Az összes hozzávalót összekeverjük pár perc alatt, és lefedve otthagyjuk.
2 óra múlva:
Átdagasztás után egy teflon wokba tettem, és 40-45 percig pihentettem:
Fedő alatt félkészre, majd a fedő levétele után szép pirosasra sütöttem (igen, élőben kicsit más a színe):
Az edény miatt vicces formája lett:
Olyan jól nézett ki, hogy muszáj volt melegen megkóstolni. Nem csalódtam. Sőt, nagyon büszke voltam, hogy ilyen jól sikerült. Igaz, hogy egy fehér kenyér receptjét vettem alapul, de elég sokat változtattam rajta, kevesebbet kelesztettem, és egy nagyobb, lazább kenyeret kaptam. Nekünk jobban is ízlett, de ez ízlés kérdése.
Olyan gyorsan fogyott, hogy mire fotózni kezdtem, a gyerekek felfalták a paradicsomokat - természetesen zsíros kenyérrel. :D